Sole mio

Posjetite uskoro naš webshop!

UV zaštita

SOLE MIO odjeća prati najnovije modne trendove, a tehnologijom izrade i odabirom materijala u potpunosti štiti od UV zračenja i doprinosi našem zdravlju i zdravlju naše djece u budućnosti. Prilikom kreiranja SOLE MIO kolekcije korištena su najnovija tehnološka rješenja kao i odrednice europskih standarda, preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i krovne Europske organizacije dermatologa Euroskin. SOLE MIO kolekcija napravljena je od visokokvalitetne prede Modal Sun (prirodna celulozna vlakna) u čije su niti upleteni UV blokeri u obliku pigmenta, a kao rezultat toga postignuta je potpuna UV zaštita potpuno otporna na pranja. Osim UV zračenja odbija i znatan dio sunčevog IC (infracrvenog) zračenja što pogoduje povoljnijoj mikroklimi i ugodnijem nošenju. Odabirom prede i tehnologije tkanja tkanine kolekcije SOLE MIO gustoćom maksimalno priječe prolaz UV zraka, kako u suhom tako i u vlažnom i rastegnutom stanju. Oblik prede osigurava povoljnu mikroklimu (8-10°C niža temperatura - efekt hlađenja), oslobađajući tijelo od vlage i znoja kapilarnim efektom , a njegova evaporacija na površini tkanine dodatno hladi i povoljno djeluje na organizam. Tkanina ima faktor zaštite UPF 50+ i pogodna je za bebe i ljude sa osjetljivom kožom (alergije na sunce i sl.)

Važno je napomenuti da je kompletna linija UV zaštitne odjeće proizvedena u Hrvatskoj i testirana na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.

 • 99,93 % štite od UV zračenja
 • Faktor zaštite 50+
 • oslobađa tijelo od vlage i znoja
 • 8°C niža temperatura tijela ispod površine tkanine
 • od prirodnih vlakana koja su prozračna i hlade kožu
 • vrlo lagani materijal sa visokim komforom nošenja
 • pogodan za bebe i ljude sa osjetljivom kožom
 • proizvedeno u RH
 • Testirano na tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu

"OKO 80% RAKA KOŽE MOŽE BITI SPRIJEČENO UKOLIKO KOŽU ZAŠTITIMO OD ŠTETNIH UV ZRAKA"

 • Što je tamnjenje kože?

  Naša koža ima prirodan način zaštite od sunca – tamnjenje. Nažalost, kada nakon nekoliko dana sunčanja postignete maksimalno preplanuli ten, njen zaštitni faktor rijetko kada prelazi UPF 4 što je nedostatno da nas zaštiti u ekstremnim uvjetima insolacije kakvi vladaju na plažama tokom ljeta. Za neke tipove kože dovoljno je i 20 minuta boravka na suncu bez odgovarajuće zaštite da bi se pojavile opekline. Paradigma preplanule kože kao zdravstvene, estetske, modne i statusne vrijednosti nemilice nas tjera na izlaganje suncu, a upravo time potičemo ubrzano starenje kože tvz. "photoaging" i tokom godina umanjujemo sposobnost kože za postizanje zadovoljavajućeg tena i tonusa što nas tjera na još intenzivnije sunčanje i sve više udaljava od željenog rezultata.

 • UV zaštitna odjeća

  UV zaštitna odjeća donedavno je bila zapostavljeni vid zaštite iako pruža izuzetnu sigurnost i postojanost, visoke faktore zaštite, povoljnu mikroklimu a ujedno štiti i od toplinskog zračenja sunca. Kada govorimo o UV zaštitnoj odjeći govorimo o ljetnim odjevnim artiklima poput majica i hlača namjenski proizvedenih od posebnih materijala sa deklariranim faktorom zaštite a oblikom i krojem štite određene dijelove tijela. Zahvaljujući recentnoj tehnologiji materijala, zaštitna svojstava ovih odjevnih predmeta ne utiču na estetske i modne karakteristike i osim po deklaraciji teško ih je razlučiti od ostalih trendovskih robnih marki. Europska unija je 2002 godine donijela standard koji propisuje minimalni zaštitni faktor koji takva odjeća mora pružati, a ujedno i to da takva odjeća mora štititi glavu, vrat, torzo ruke do polovice podlaktice i noge do koljena.

 • Što je UPF faktor?

  Kada govorimo o stupnju zaštite ove odjeće, govorimo o faktoru UPF (Ultraviolet protection factor) koji iskazuje koju količinu UV zračenja odjeća propušta do tijela. Minimalni zaštitni faktor koji odjeća mora imati da bi se prema važećim normama smatrala UV zaštitnom odjećom je UPF 15, što odgovora propusnosti od cca. 5% UV zračenja. Pri odabiru odjeće treba težiti što većem zaštitnom faktoru. Kod vrhunskih proizvoda UV zaštitne odjeće nisu neobični niti zaštitni faktori UPF 500 i više. Kod označavanja proizvoda, radi jednostavnosti usvojena je praksa da se deklariraju zaštitni faktori proizvoda do vrijednosti UPF 40, a sve preko toga deklarira se kao UPF40+.


 • Stupanj UV zaštite

  Stupanj UV zaštite odjeće određen je karakteristikama materijala od kojeg je napravljena, tj. kvalitetom pređe i gustoćom tkanja. Što je gušće tkanje, manje zračenja prolazi kroz rupice između pređe. Pređa sama po sebi može biti propusna za UV zračenje i radi povećanja stupnja zaštite u nju se dodaju mineralna punila. Svojstva UV zaštite postižu se obzirom na vrstu, veličinu čestica i koncentraciju punila. Punilo se dodaje u fazi izrade pređe, a radi malene dimenzije (do 500 nm) inkorporira se sa strukturom niti bez mogućnosti naknadne erozije ili direktnog kontakta sa kožom. Najkvalitetnije punilo sa stanovišta UV zaštite je titanij dioksid (TiO2) koji je svojim karakteristikama najbliži materijalu kojeg u makro svijetu prepoznajemo kao keramika.

 • Dorade materijala

  Postoje i naknadne dorade materijala ili već gotovih odjevnih predmeta namakanjem (impregnacijom) kemijskim inhibitorom UV zračenja. Ti proizvodi često se deklariraju sa oznakom "UV cut" ili "UV finish". Postojanost ovih inhibitora i moguća reakcija sa produktima metabolizma kože predmet je ispitivanja i dokazivanja. Kod odabira odjevnih predmeta za bebe i malenu djecu ili osobe sa osjetljivom kožom treba posvetiti pažnju ovim oznakama i pripadnoj deklaraciji.

 • Prepoznavanje UV zaštitne odjeće

  Osnova za prepoznavanje UV zaštitne odjeće je oznaka svojstava deklaracijom shodno važećim propisima i normama sa eksplicitno izraženim faktorom zaštite. Kod odjeće kroj mora biti prilagođen zaštiti torza, ruku do polovice podlaktica i nogu do koljena. Kod upotrebe treba imati na umu da pojedini odjevni predmeti sa naknadnom UV obradom mogu sa vremenom gubiti deklarirani zaštitni faktor i da u mokrom i rastegnutom stanju UV zaštitni faktor odjeće pada.